Opdrachtgever:

Protestantse Diaconie Utrecht

Jaar:

2022

Projectomvang:

ca. 350m2
Visualisaties:
Revive Interior B.V. i.s.m. Joanne Zwart Ruimte Ontwerpen

WIJKPLAATS UTRECHT

De Wijkplaats is een centrale plek in de Utrechtse wijk Lombok met hartelijke mensen die hulp bieden en waar kwetsbaren mogen komen zoals ze zijn. Het is een plek van gastvrijheid met de deur wijd open. Deze plek faciliteert ontmoeting, kerkdiensten en diaconale/sociale activiteiten. Er vind een grote diversiteit aan verschillende activiteiten plaats die knap om elkaar heen bewegen en het is mede daardoor een succesvol diaconaal centrum in Nederland.

Het nieuwe ontwerp voor het interieur is gemaakt in samenwerking met interieurarchitect Joanne Zwart en geeft het geheel een eigentijdse en uitnodigende uitstraling. Door middel van vormgeeflijke elementen zoals de verglazing van de entreedeuren en het houten lattenplafond dat van buiten naar binnen door loopt krijgt de bezoeker al een kijkje in wat er binnen is waardoor de drempel om naar binnen te gaan lager wordt. Aan de buitenzijde van het gebouw wordt door middel van een gezamenlijke identiteit in signing zichtbaarheid gecreëerd en is de beleving die je binnen krijgt al een beetje te proeven. De nieuwe gezamenlijke identiteit/huisstijl van alle deelgebruikers brengt rust en herkenbaarheid door van de communicatieve laag in het gebouw 1 geheel te maken. Deze identiteit is invulbaar door de deelgebruikers, dus het opmaken van onder andere flyers of aankondigingen in de gemeenschappelijke ruimte kunnen worden gedaan door middel van basistemplates.

Binnen is de beschikbare gebruiksruimte geoptimaliseerd. Het systeemplafond is verwijderd in de gemeenschappelijke ruimte waardoor de ruimte hoger wordt. Met een aantal grote maatwerk elementen is opslag voor de diverse gebruikers geclusterd wat zorgt voor rust. De garderobe en toegang tot toiletten en vergaderruimtes zijn door middel van een extra deur los getrokken van de gemeenschappelijke ruimte zodat gelijktijdig gebruik van het gebouw door verschillende gebruikers goed kan zonder dat men last heeft van elkaar.

Het toegepaste meubilair is divers zodat er voor verschillende gebruikers van de ruimte altijd een passende oplossing is. Zo zijn makkelijk stapelbare stoelen afgewisseld met gestoffeerde stoelen met armleuningen en is er ook mogelijkheid voor een meer actieve zit aan statafels.

In materiaal en kleurgebruik is gezocht naar een rustige lichte basis die wordt afgewisseld met kleurrijke elementen die het geheel een eigentijds en gastvrij karakter geven dat past bij de gebruikers en activiteiten die in het gebouw plaatsvinden.

OOK EEN OPENBARE RUIMTE MET EEN GEMEENSCHAPPELIJKE IDENTITEIT?