Opdrachtgever:

Provides IJsselstein

Jaar:

2018

Projectomvang:

ca. 600m2
Fotografie:
J. Rodycz

WONINGBOUW PROVIDES IJSSELSTEIN

In dienst van Workshop of Wonders

Het stadhuis van IJsselstein is een gebouw van UN Studio van Ben van Berkel uit het jaar 2000. Het gebouw is opgetrokken uit beton en groengetint profielglas en heeft een rigide uitstraling.

De stadhuisfunctie heeft in de afgelopen 20 jaar een enorme transformatie doorgemaakt. Veel burgerzaken zijn tegenwoordig online te regelen en vereisen geen fysiek bezoek meer. Daarnaast hadden de kantoorgebieden van het gebouw een dusdanige overmaat aan oppervlakte dat er externe partijen, zoals de Politie en Provides (de sociale woningbouwvereniging), zijn benaderd voor deelgebruik.

Het voormalige pand van Provides was een vrijstaand pand in IJsselstein met een oppervlak van ongeveer 1200m2. Dit pand was traditioneel opgezet met gesloten kantoren en had relatief veel overmaat. De wens van de organisatie was om een gebied van 600m2 in het stadhuis te huren.

Deze plek moest een efficiënt hedendaags kantoor worden waar werknemers ‘activity based’ konden werken. Deze plek moest een efficiënt hedendaags kantoor worden waar werknemers ‘activity based’ konden werken. De verdraaiing die in de oorspronkelijke plattegrond van UN Studio zit is voor het nieuwe kantoorlandschap gebruikt. Met een rigoreus gebaar is een schuine zone door het open kantoor geïntroduceerd. Deze as is zichtbaar door de opvallende Bolon vloer in hexagon patroon. In deze zone is een diversiteit aan sociale functies gesitueerd, zoals verschillende typologieën aan overlegplekken, een 8 meter lange houten tafel die multifunctioneel gebruikt kan worden als lunch/overlegplek en een volledig ingerichte woonkamer.

Aan de linker zijde van de sociale zone is er een aantal gesloten overlegruimtes gesitueerd. Aan de rechter zijde is er een open kantoorlandschap met vrijstaande innovatieve zit- sta werkplekken. Het centraal in de ruimte gesitueerde wigvormige volume bergt verschillende functies waaronder een boardroom, lockers, opbergruimte en een repro. Grote planten zorgen voor visuele scheiding van de verschillende gebruiksruimtes.

Provides vertegenwoordigt als woningbouwvereniging ‘wonend Nederland’. De identiteit van het kantoor is huiselijk vormgegeven zodat ‘wonend Nederland’ ook vertegenwoordigd is in het kantoor. Het toegepaste los meubilair oogt huiselijk, maar is in feite hoogwaardig projectmeubilair met alle noodzakelijke geïntegreerde kantoorfuncties, zoals elektrificatie. Door het gebruik van huiselijke en aardse materialen, zoals stoffen en massief hout, is het kantoorlandschap aangenaam om in te verblijven.

Voor dit project waren we projectarchitect. Samen met de klant hebben we het programma van eisen opgesteld en gesprekken gevoerd met gebruikers om dit programma te verfijnen. Daarnaast hebben we een belangrijke rol gespeeld bij het maken van het ontwerp, het ontwikkelen van het geheel en het uitvoeren van het projectmanagement.

OOK WERKEN IN EEN KANTOOR DAT VOELT ALS THUIS?